Språk English | Français | Deutsch | Svenska

Personer > Artister > Carola

Artister, kompositörer och dirigenter i Eurovision Song Contest

Carola

Carola

1983
Främling

Carola

1991
Fångad Av En Stormvind

Carola

1991
Fångad Av En Stormvind

Carola

2006
Invincible

Kompositör

ÅrLand Artist Melodi Poäng Plats
Sverige2006SverigeCarolaInvincibleVideo1705

Biografi

Carola Häggkvist, mera känd som bara Carola, född 8 september 1966 i Hägersten, är en svensk gospel- och popsångare som kanske är mest känd för melodifestivalvinnarlåtarna Främling, från 1983 Fångad av en stormvind (som även vann den internationella eurovisionsschlagerfestivalen) 1991 och Evighet samt för melodifestivaltvåan Mitt i ett äventyr.

Carola växte upp i Stockholmsförorten Norsborg. 1976 började hon i sångklasser på Mariaskolan på Södermalm i Stockholm och fortsatte sedan 1979 i högstadiet på Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Sedan unga år har hon sjungit, gått på sångutbildningar och deltagit i talangtävlingar. Hon vann riksfinalen i Barnens Dags talangtävling Nya ansikten på Södra Teatern i Stockholm 1977, då hon var 11 år. Därefter vann hon tävlingen flera år i följd, antingen ensam eller som medlem av en grupp. Uppmärksamheten ledde till att hon fick delta i TV-program som Halvsju, Nygammalt, Sveriges magasin och Hylands hörna.

Det stora genombrottet kom dock med segern i Melodifestivalen 1983. Albumet Främling kom att sälja i över 800 000 exemplar, ett svårslaget svenskt rekord. Vid den efterföljande turnén samma sommar slogs besöksrekord i folkparkerna. Vid segern var hon 16 år och gick på Södra Latins musiklinje i Stockholm, vilken hon dock hoppade av i och med melodifestivalssegern.

Carola har spelat i en svenskspråkig uppsättning av musikalen Sound of Music. Hon har också vunnit Melodifestivalen och Eurovisionsschlagerfestivalen flera gånger.

Hon har också haft en liten filmkarriär. Hon spelade sig själv i filmen Livet är en schlager 2000. Hon har gett röst till Miriam, Moses syster, i filmen Prinsen av Egypten. Hon har varit med i Allsång på Skansen sju gånger, och har även varit gäst i Sen kväll med Luuk, Hylands hörna, Gäst hos Hagge, Bingolotto och Så ska det låta.

Carola segrade i Melodifestivalen 2006 med låten Evighet och blev genom den segern historisk med flest segrar i Melodifestivalen genom tiderna, tre stycken, en bedrift som hon delar med Marie Bergman. Dessa var 1983, 1991 och 2006. Carola kvalade genom semifinalen den 18 maj 2006 vidare till finalen i Aten, där hon slutade femma.

Under andra halvan av 2006 vilade Carola rösten på grund av halsproblem. Hon gjorde bara ett fåtal framträdanden och var då tvungen att sjunga playback. Samtidigt röstades hon i TV-programmet Folktoppen fram till Sveriges bästa kvinnliga artist.

I januari 2007 förlänades hon Konungens medalj av 8:e storleken i högblått band.

Under första halvan av 2007 genomförde Carola en "miniturné" mestadels i de norra delarna av Sverige. Hon gjorde med två konserter i Ängelholm, till förmån för EFS-kyrkans nybyggnad liksom invigning av Wisby Strand på Gotland. På miniturnén har hon även en ny låt Starting All Over Again.

(Wikipedia)