Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /storage/content/86/136386/yourovision.net/public_html/people.php on line 38 Carola - Artist i Eurovision Song Contest | YouRovision.net

Sprćk English | Français | Deutsch | Svenska

Personer > Artister > Carola

Artister, kompositörer och dirigenter i Eurovision Song Contest

Carola

Carola

1983
FrÀmling

Carola

1991
FĂ„ngad Av En Stormvind

Carola

1991
FĂ„ngad Av En Stormvind

Carola

2006
Invincible

Kompositör

ĆrLand Artist Melodi Poäng Plats
Sverige2006SverigeCarolaInvincibleVideo1705

Biografi

Carola HÀggkvist, mera kÀnd som bara Carola, född 8 september 1966 i HÀgersten, Àr en svensk gospel- och popsÄngare som kanske Àr mest kÀnd för melodifestivalvinnarlÄtarna FrÀmling, frÄn 1983 FÄngad av en stormvind (som Àven vann den internationella eurovisionsschlagerfestivalen) 1991 och Evighet samt för melodifestivaltvÄan Mitt i ett Àventyr.

Carola vÀxte upp i Stockholmsförorten Norsborg. 1976 började hon i sÄngklasser pÄ Mariaskolan pÄ Södermalm i Stockholm och fortsatte sedan 1979 i högstadiet pÄ Adolf Fredriks musikskola i Stockholm. Sedan unga Är har hon sjungit, gÄtt pÄ sÄngutbildningar och deltagit i talangtÀvlingar. Hon vann riksfinalen i Barnens Dags talangtÀvling Nya ansikten pÄ Södra Teatern i Stockholm 1977, dÄ hon var 11 Är. DÀrefter vann hon tÀvlingen flera Är i följd, antingen ensam eller som medlem av en grupp. UppmÀrksamheten ledde till att hon fick delta i TV-program som Halvsju, Nygammalt, Sveriges magasin och Hylands hörna.

Det stora genombrottet kom dock med segern i Melodifestivalen 1983. Albumet FrÀmling kom att sÀlja i över 800 000 exemplar, ett svÄrslaget svenskt rekord. Vid den efterföljande turnén samma sommar slogs besöksrekord i folkparkerna. Vid segern var hon 16 Är och gick pÄ Södra Latins musiklinje i Stockholm, vilken hon dock hoppade av i och med melodifestivalssegern.

Carola har spelat i en svensksprÄkig uppsÀttning av musikalen Sound of Music. Hon har ocksÄ vunnit Melodifestivalen och Eurovisionsschlagerfestivalen flera gÄnger.

Hon har ocksÄ haft en liten filmkarriÀr. Hon spelade sig sjÀlv i filmen Livet Àr en schlager 2000. Hon har gett röst till Miriam, Moses syster, i filmen Prinsen av Egypten. Hon har varit med i AllsÄng pÄ Skansen sju gÄnger, och har Àven varit gÀst i Sen kvÀll med Luuk, Hylands hörna, GÀst hos Hagge, Bingolotto och SÄ ska det lÄta.

Carola segrade i Melodifestivalen 2006 med lÄten Evighet och blev genom den segern historisk med flest segrar i Melodifestivalen genom tiderna, tre stycken, en bedrift som hon delar med Marie Bergman. Dessa var 1983, 1991 och 2006. Carola kvalade genom semifinalen den 18 maj 2006 vidare till finalen i Aten, dÀr hon slutade femma.

Under andra halvan av 2006 vilade Carola rösten pÄ grund av halsproblem. Hon gjorde bara ett fÄtal framtrÀdanden och var dÄ tvungen att sjunga playback. Samtidigt röstades hon i TV-programmet Folktoppen fram till Sveriges bÀsta kvinnliga artist.

I januari 2007 förlÀnades hon Konungens medalj av 8:e storleken i högblÄtt band.

Under första halvan av 2007 genomförde Carola en "miniturnĂ©" mestadels i de norra delarna av Sverige. Hon gjorde med tvĂ„ konserter i Ängelholm, till förmĂ„n för EFS-kyrkans nybyggnad liksom invigning av Wisby Strand pĂ„ Gotland. PĂ„ miniturnĂ©n har hon Ă€ven en ny lĂ„t Starting All Over Again.

(Wikipedia)